FAQ

Hvor længe varer Imagery Terapeut® Uddannelsen?

Den varer 3 år. Med fremmøde hver 14. dag samt e-learning, litteraturlæsning og og afsluttende projektopgave.

Skal jeg selv igennem et psykoterapeutisk forløb under uddannelsen?

Ja, det er selvfølgelig den vigtigste forudsætning for, at du fremadrettet som terapeut kan forstå og “møde” dine klienter relevant. Du må have et godt overblik over dit eget psykologiske univers, og din egen udviklingshistorie, hvis du skal kunne være en god terapeut for andre. Det sikres gennem første del af uddannelsen.

Skal jeg så dele ud af mit  “inderste”, mens andre kursister sidder med på en lytter?

Nej. Uddannelsen er tilrettelagt som et face-to-face, individuelt forløb. Der er dermed ikke andre end mig (og dig selv!), der får kendskab til din psykologi og udviklingshistorie.

Findes der statsgodkendte psykoterapeutiske uddannelser?

Nej. Der blev gjort forsøg på noget sådant i 2004 fra Socialministeriets side, men den psykoterapeutiske forening afbrød processen, da de ikke – ifølge eget udsagn – var tilfredse med evalueringen. Det svarer til at afbryde en eksamen fordi man ikke er tilfreds med spørgsmålene (eller ikke kan svare på dem?) …

Esben Hougaard, professor ved Aarhus Universitets Psykologiske Institut, skønner – med udgangspunkt i den relevante forskning – at selve den psykoterapeutiske uddannelse tæller for 10% af terapeutens effektivitet i terapi. Resten handler om det, der – inden for psykoterapiforskningen – kaldes “de uspecifikke faktorer”. De er først og udførligt beskrevet af psykologen og teoretikeren Carl Rogers.

En effektiv terapeut er således først og fremmest et menneske, der: 1) Har arbejdet i dybden med sig selv i en “setting”, der tillader alt at komme frem, og som således kender sig selv i både dybden og bredden 2) Har et godt teoretisk overblik, holder sig løbende orienteret inden for faget, modtager løbende supervision, og holder sig opdateret 3) Har trænet de nødvendige terapeutiske teknikker, der ofte (inden for stort set alle terapeutiske retninger) er forholdsvis enkle, men essentielle. Det centrale er og blive således terapeutens eget “personlighedsarbejde”.

Bliver man medlem af en forening?

Foreninger tager udgangspunkt i ensretning af medlemmer. Det er selve foreningens eksistensgrundlag. Mens det er helt relevant for for naturvidenskabeligt uddannede, hvor der er et “rigtigt svar” – som f.eks. læger – så står det modsætning til selve ånden og målet i terapi og mindfulness instruktion. Her er målet det modsatte af ensretning og dét, man kunne kalde McDonalisering: Her er målet, den enkelte “bliver helt og fuldt sig selv”, kan stå på egne ben og få forløst sit eget unikke potentiale – uafhængigt af, hvad andre mener. Derfor ser jeg en modsætning mellem foreningen som struktur, og selve målet med den terapeutiske proces. Dermed ikke sagt, at det ikke er relevant og nødvendigt med en god uddannelse, og kontinuerlig videreuddannelse/ supervision. Dette er, hvad dine klienter kan vælge dig på – i kombination med de oven for nævnte “non-specifikke” faktorer.

Er psykoterapeut en beskyttet titel?

Nej. Alle må kalde sig psykoterapeuter.

Er der ikke fordele ved en hold-uddannelse, selvom man kommer til at vise temmelig meget af “sit inderste” til de medstuderende, man ikke selv har valgt?

Jo, hvis du ønsker at praktisere gruppeterapi efterfølgende, er det en god idé at vælge en af de mange psykoterapeutiske uddannelser, der kører som hold-setting. På den måde har du selv prøvet, hvad det vil sige at “dele vældig meget ud af sig selv” i en gruppe. Ønsker du efter endt uddannelse at arbejde med individuelle klienter, er der derimod flere fordele ved et individuelt uddannelsesforløb.

Findes der nogen lignende uddannelse, hvor det offentlige giver tilskud til klienter, når man er færdig?

Ja, psykologuddannelsen. Du kan læse cand.psyk. på universitetet (5 år), og efterfølgende tage autorisation (2 år) samt søge ydernr. (kan vare mange år).

Har en psykolog altid en bedre terapeutisk uddannelse, end en psykoterapeut?

Nej, en psykolog behøver – måske overraskende – overhovedet ikke at have en psykoterapeutisk uddannelse (selvom nogle har).

 

Send ansøgning og book optagelsessamtale her